Skontaktuj się z nami!

Chcesz spytać o dostępność części lub dokładną specyfikację napisz do nas!

Skontaktuj się!
Gryka - uprawa, lecznicze właściwości i zastosowanie gryki zwyczajnej 0
Gryka - uprawa, lecznicze właściwości i zastosowanie gryki zwyczajnej

Gryka zwyczajna - azjatyckie złoto

Gryka zwyczajna (Fagopyrum esculentum) należy do grupy tzw. zbóż rzekomych. Zboża rzekome zwane też pseudozbożami wytwarzają nasiona podobne do ziaren zbóż. Do grupy pseudozbóż należą także m.in. komosa i amarantus. Gryka pochodzi z Azji i znana była już 5 tys. lat temu, obecnie jest uprawiana głównie w Chinach i Brazylii. Do Polski prawdopodobnie została przywieziona przez Tatarów, dlatego nazywana jest też tatarką. Obecnie w Polsce uprawia się głównie grykę zwyczajną zwaną potocznie kaszą gryczaną. Ziarna gryki używa się w celach spożywczych w postaci kaszy palonej i niepalonej, płatków i mąki. Ponadto podobnie jak facelia gryka jest rośliną miododajną. Niestety w Polsce nie jest powszechnie uprawiana, pomimo że zawiera dużą ilość białka, witamin i innych substancji odżywczych.

Dlaczego warto jeść grykę?

Ziarno gryki posiada wiele drogocennych dla naszego organizmu właściwości odżywczych. Przede wszystkim jest bogate w wysokiej jakości białko. Wystarczy 100 g. kaszy gryczanej, by uzupełnić nasze zapotrzebowanie na aminokwasy egzogenne. Ponadto jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego i jednocześnie nie zawiera glutenu. Dzięki czemu może być spożywana przez osoby na diecie bezglutenowej w tym chorych na celiakię. Gryka ze względu na skrobię i inne węglowodany złożone polecana jest także cukrzykom, gdyż nie powoduje skoków insulinowych. Ziarna gryki to także cenne źródło witamin szczególnie tych należących do grupy B. Posiada również wiele składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo, cynk, miedź, potas i fosfor. W roślinie tej znajdują się także związki bioaktywne i przeciwutleniające, flawonoidy (rutynę, izowiteksynę) oraz fagopirynę.

Jeżeli szukasz części zamiennych do maszyn rolniczych to dobrze trafiłeś. Wejdź i sprawdź nasz sklep rolniczy z pełną ofertą części do ciągników i maszyn rolniczych w bardzo atrakcyjnych i konkurencyjnych cenach.

Jakie są lecznicze właściwości gryki?

Oprócz spożywania gryki w postaci kaszy i płatków możemy korzystać z jej zdrowotnych właściwości, jedząc miód i pijąc zioła. Wśród właściwości prozdrowotnych wymienia się: Wspomaga układ krążenia — zawiera rutynę, która jest jednym z ważniejszych flawonoidów. Rutyna obniża poziom złego cholesterolu we krwi i chroni płytki krwi przed sklejaniem, zapobiegając miażdżycy, zawałom serca, żylakom i udarom. Zapobiega nowotworom — dzięki zawartości związków o działaniu antyoksydacyjnym, ma ona działanie antynowotworowe. Spożywanie gryki szczególnie polecane jest kobietom po menopauzie, gdyż zawiera ona związki roślinne zwane fitoestrogenami zapobiegającymi rakowi piersi. Obniża poziom cukru we krwi — w gryce obecne są tzw. związki chiro-inositol obniżające poziom cukru. Ponadto bogata jest ona w magnez, który bierze udział w produkcji insuliny. Grykę warto uprawiać nie tylko, ze względu na bogactwo składników odżywczych, ale także z powodu mało wymagającej uprawy.

Jak uprawiać grykę?

Gryka jest rośliną jednoroczną o krótkim okresie wegetacji (ok.100 dni). Jest mało odporna na mrozy, dlatego należy ją siać dopiero w połowie maja. Okres kwitnienia gryki wynosi ok. miesiąca, a jej kwiaty są niewielkie zebrane w gronach w kolorze białym z różowymi lub zielonymi przebarwieniami. Grykę można siać na glebach lekkich, piaszczystych, umiarkowanie wilgotnych, najlepiej w miejscach dobrze nasłonecznionych. Roślina dobrze sobie radzi z chwastami i szkodnikami, wymaga niewielkiego nawożenia. Minusem w uprawie gryki jest jej nierównomierne dojrzewanie. W związku, z czym zbiera się ją dwufazowo lub przy ok. 80-procentowej dojrzałości uprawy. Na uprawę gryki nie potrzeba dużej ilości ziemi, dlatego można ją siać w ogrodach i na działkach. Gryka posadzona w warzywniaku w cyklu zmianowania przyczynia się do likwidacji chwastów i naturalnego nawożenia gleby fosforem i azotem. Owocująca gryka przyczynia się do likwidacji nicieni, rolnic i pędraków. Pomimo drogocennych składników, jakie zawiera ziarno gryki i jej niewymagającej uprawy, gryka jest rośliną niedocenianą. Jej światowa uprawa równowarta jest zaledwie 0,5% produkcji pszenicy. W ostatnim dziesięcioleciu zauważa się niewielki trend wzrostowy spożycia gryki i zwiększenia asortymentu jej zastosowania. Dlatego mając do dyspozycji kilka arów ziemi, warto się zastanowić nad uprawą gryki. Ponadto w trosce o zdrowie należy jako stały składnik jadłospisu, bo nie tylko jest ona wartościowym ziarnem, ale też bardzo smacznym.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl