Świdośliwa to bardzo popularny w Ameryce i Kanadzie krzew uprawny. Ładna, smaczna i zdrowa roślina może wkrótce stać się także ulubienicą polskich działkowców i plantatorów. Przeczytaj jakie walory smakowe i zdrowotne ma prosta w uprawie świdośliwa.
Świdośliwa, co to za roślina?
Świdośliwa (Amelanchier) - to roślina z rodziny różowatych, należąca do podroślin jabłkowatych. Występuje aż w ponad 20 odmianach i ma postać krzewu lub niewysokiego drzewa. Większość gatunków pochodzi z Ameryki Północnej, ale jej niewygórowane wymagania bytowania sprawiają, że jest uprawiana w Europie od ponad 200 lat. W warunkach naturalnych świdośliwa występuje na obszarach skalistych zboczy, w suchych i mokrych lasach, a nawet na bagnach. Ma jadalne i smaczne owoce, o szerokich właściwościach prozdrowotnych. Jest też rośliną ozdobną. Doskonale się prezentuje zwłaszcza wiosną, kiedy pięknie kwitnie na biało lub jesienią, gdy jej liście mienią się całą gamą kolorów.
Jaką odmianę świdośliwy wybrać?
Do najczęściej uprawianych gatunków należą świdośliwa kanadyjska i olcholistna.
Świdośliwa kanadyjska
Świdośliwa kanadyjska ma postać wysokiego krzewu i osiąga nawet 6 metrów. Najczęściej sadzona jest jako roślina ozdobna lub żywopłot, rzadziej jako roślina jadalna. Pomimo, że jej podobne do borówek owoce są zdrowe i mają jagodowo - porzeczkowy smak.
Świdośliwa olcholistna — odmiany
Jest znacznie mniejsza od świdośliwy kanadyjskiej i krzewy tej odmiany mają wysokość do 3 m. Dlatego świdośliwa olcholistna jest gatunkiem częściej sadzonym w ogrodach. Ponadto ze względu na większe i łatwiejsze do zbierania owoce chętniej jest także uprawiana jako roślina jadalna. Świdośliwa olcholistna ma wiele gatunków, do jej najpopularniejszych odmian należą:
- Smoky — krzew dorasta do 4,5 metra wysokości i owocuje nawet 30 lat. Czarno-niebieskie owoce mają ok. 14 mm i rosną w gronach, mają łagodny słodki smak. Jeden krzew odmiany Smoky daje do 7,5 kg owoców.
- Northline — rośnie do 2,5 metra wysokości i ma duże słodkie owoce o migdałowej nucie. Jest długowieczna i obficie owocuje przez 50 lat. Owoce tej odmiany smaczne są na surowo i w postaci przetworów.
- Honeywood — krzewy rosną do 5 metrów wysokości, nawet przez ponad 50 lat. Owoce Honeywood są bardzo smaczne, zawierają dużo peptydów, przez co świetnie nadają się na dżemy i soki.
- Nelson — ma nieco mniejsze krzewy i ich wysokość wynosi ok. 1,5 metra. Owocuje obficie, ale dojrzewa nierównomiernie. Smakowite owoce posiadają wiele właściwości zdrowotnych.
Jeżeli szukasz części zamiennych do maszyn rolniczych to dobrze trafiłeś. Wejdź i sprawdź nasz sklep rolniczy z pełną ofertą części do ciągników i maszyn rolniczych w bardzo atrakcyjnych i konkurencyjnych cenach.
Prozdrowotne właściwości świdośliwy
Owoce świdośliwy posiadają wiele właściwości prozdrowotnych i to nawet więcej niż inne owoce jagodowe. Zawarte w kuleczkach świdośliwy antyoksydanty, jak m.in. wspomagające pracę serca (antocyjany) i regulujące poziom cukru we krwi (flawonole). Świdośliwa bogata jest także w peptydy wspomagające układ trawienny. Ponadto roślina ta zawiera dużo drogocennych minerałów takich jak: wapń żelazo, potas i magnez. Badacze zajmujący się właściwościami świdośliwy dowodzą, że ma ona pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy, mięśniowy, nerwowy i krążenia. Posiada także działanie przeciwnowotworowe i zapobiega cukrzycy.
Uprawa świdośliwy
Świdośliwa jest rośliną mało wymagającą w uprawie i dobrze rośnie bez żadnego wspomagania. Można ją uprawiać na prawie każdym rodzaju gleby i w zmiennych warunkach atmosferycznych. Należy jednak podkreślić, że najlepiej rośnie na wilgotnym podłożu o pH – od 6,2 do 7,5. Najsmaczniejsze owoce świdośliwy, to te, które dojrzewają w słońcu. Roślina owocuje już 3 lata od posadzenia przez okres ok. 3 tygodni każdego roku. Świdośliwa nadaje się do sadzenia w sadach, ogrodach i na działkach. Sadzonki z doniczki najlepiej sadzić wiosną, a pozostałe jesienią. Roślina ta jest odporna na choroby i szkodniki, a straty w uprawie świdośliwy mogą powodować jedynie ptaki. Łatwa w uprawie i mająca zastosowanie zarówno jako roślina owocująca, jak i ozdobna może wkrótce stać się hitem wśród polskich działkowców i plantatorów. Jej walory smakowe, łatwość przetwarzania i właściwości prozdrowotne mogą sprawić, że zastąpi ona popularną borówkę amerykańską.