Śrutowniki do zboża zwane także młynkami służą do mielenia ziarna, aby powstał śrut. Zboże w formie śrutu, czyli drobnych cząsteczek jest bowiem łatwiej trawione przez zwierzęta niż całe ziarno. Z tego artykułu dowiesz się m.in., jak zbudowany jest śrutownik do zboża oraz czym różni się śrutownik bijakowy od walcowego.
Do czego służy śrutownik do zboża?
Śrutownik do zboża jest urządzeniem rolniczym stosowanym w celu przetwarzania zboża, na śrut, który jest dla zwierząt hodowlanych łatwiejszy do jedzenia i trawienia. Śrutowanie, czyli rozdrobnienie ziarna na mniejsze części, powoduje zwiększenie powierzchni, do której mogą dostać się enzymy trawienne, poprawiając w ten sposób przyswajalność zboża.
Konstrukcja i wygląd poszczególnych śrutowników do zboża może się różnić w zależności od modelu i producenta, ale większość urządzeń składa się z takich elementów jak:
- silnik — niezbędny w śrutowniku silnik dostarcza urządzeniu moc potrzebną do rozdrabniania ziaren. Wielkość silnika wpływa na wydajność i szybkość pracy danego śrutownika;
- zasobnik na zboże — zasobnik jest miejscem, w którym umieszcza się ziarno przed przetworzeniem. Zasobnik za pomocą kontrolującego ilość wpadającego ziarna systemu podawania jest połączony z mechanizmem śrutownika;
- mechanizm śrutowania -w którym to następuje właściwe śrutowanie ziaren. W zależności od rodzaju śrutownika jest to mechanizm młotkowy, walcowy lub rolkowy;
- sito lub ekran — są to elementy stosowane w śrutownikach w celu regulacji wielkości śrutu. Dobrze rozdrobnione ziarno przechodzi przez sito (ekran), a jego większe cząstki są powtórnie wprowadzane do mechanizmu śrutowania;
- zbiornik na śrut — przetworzone ziarno wylatuje ze śrutownika i wpada do zbiornika lub innego miejsca przeznaczonego na śrut. W niektórych typach śrutowników zastosowano zintegrowany system tłoczenia, który przekazuje śrut do miejsca docelowego;
- przełączniki — różnego typu przełączniki pozwalają na włączanie i wyłączanie urządzenia, sterowanie śrutownikiem oraz regulowanie jego ustawień.
Warto pamiętać, że poszczególne modele śrutowników do zboża różnią się między sobą między innymi sposobem działania, rozmiarem, czy wydajnością, a na wybór odpowiedniego śrutownika ma wpływ kilka czynników.
Na co warto zwrócić uwagę, wybierając śrutownik do zboża?
Decydując się na zakup śrutownika do zboża, warto zwrócić uwagę na takie cechy i parametry urządzenia jak jego:
- wydajność — wydajność śrutownika określa to, ile ziarna można przetworzyć na śrut w wyznaczonym czasie;
- zużycie energii — śrutowniki o dużej wydajności, często zużywają więcej energii, co wpływa na koszt użytkowania urządzenia;
- regulacja wielkości śrutu — taka możliwość pozwala na dostosowanie wielkości śrutu do potrzeb zwierząt, ponieważ śrut przeznaczony dla kur jest drobniejszy niż ten dla świń;
- cena - jest jednym z istotniejszych czynników wpływających na wybór modelu śrutownika. Tańszy jest prostszy i mały śrutownik do zboża.
Rodzaje śrutowników do zboża
Na rynku jest dostępnych wiele modeli różnych firm śrutowników do zboża. Urządzenia te można podzielić na kilka podstawowych typów, różniących się między sobą konstrukcją i zasadą działania. Do najpopularniejszych rodzajów śrutowników do zboża należą:
- śrutownik walcowy — w śrutowniku walcowym rozdrabnianie ziaren odbywa się przy pomocy blisko siebie umieszczonych i obracających się w przeciwnych kierunkach walców;
- śrutownik bijakowy (młotkowy) - w śrutowniku młotkowym zwanym też śrutownikiem bijakowym ziarno jest mielone za pomocą obracającego się wirnika, wyposażonego w młotki rozbijające ziarno na mniejsze części;
- śrutownik bezmłotkowy — urządzenia te wykorzystują do rozdrabniania ziaren działanie siły odśrodkowej. Ten rodzaj śrutownika jest mniej efektywny niż młotkowy ale jest natomiast bardziej odpowiedni do drobniejszego śrutowania;
- śrutownik rolkowy — w sposobie działania podobny do śrutowników walcowych, lecz zamiast walców zastosowane zostały w nim rolki z nacięciami (zębami) skutecznie rozdrabniającymi ziarno; śrutownik ssąco-tłoczący — jest to urządzenie rolnicze, które oprócz funkcji śrutowania, wyposażone zostało we wbudowany system ssący i tłoczący. Dzięki zastosowaniu systemu ssąco-tłoczącego może samodzielnie pobierać zboże z miejsca jego składowania, przetwarzać je na śrut, a następnie tłoczyć go do miejsca, gdzie ma być on składowany.
Ten typ śrutownika jest szczególnie przydatny w dużych gospodarstwach rolnych lub zakładach produkujących paszę, w których przetwarza się bardzo duże ilości ziarna.
Podsumowując, każdy z wymienionych rodzajów śrutowników do zboża ma swoje zalety i wady, a wybór odpowiedniego urządzenia zależy od konkretnych potrzeb. Dla przykładu śrutowniki walcowe są lepsze do śrutowania zbóż na paszę dla bydła, natomiast śrutowniki bijakowe są bardziej efektywne przy produkcji paszy drobiowej.
Podczas wyboru śrutownika do zboża warto wziąć pod uwagę jakość i trwałość urządzenia oraz łatwość obsługi i konserwacji.
W naszym sklepie dostępne są części do małych i dużych śrutowników bijakowych BĄK polskiego producenta. Zapraszamy do zapoznania się z całą naszą ofertą części do śrutownika, w której znajdziecie Państwo między innymi części do urządzeń i maszyn rolniczych.