
Nawozy azotowe to takie, które zawierają azot będący głównym składnikiem pokarmowym roślin. Jest on niezbędny do syntezy między innymi białek, przeważnie w formie bezpośrednio przyswajalnej przez rośliny, rzadziej — pod postacią przyswajalną po przemianach, jakie zachodzą w glebie. Nawozy azotowe są wykorzystywane w sektorze rolnym w celu zwiększenia efektywności upraw rolnych. Jak należy je stosować? Z jakimi ich rodzajami możemy mieć do czynienia?
Jak już zostało wspomniane, znacząca część roślin pobiera azot z gleby w bardzo dużych ilościach. Jeżeli nie jest nim zasilana, znacznie gorzej się rozwija. Nawożenie azotem ma pozytywny wpływ na wzrost oraz bujność roślin. Przyczynia się to do wzrostu masy zielonej oraz wzrostu plonu nasion.
Nawozy azotowe należy stosować z dużą ostrożnością. Wynika to z tego, iż w przypadku niektórych roślin mogą one prowadzić do zmniejszenia jakości handlowej oraz technologicznej plonów. Dotyczy to między innymi buraków, rzepaku oraz nasion słonecznika. Sztuczny nawóz azotowy bardzo dobrze sprawdza się w przypadku roślin ozdobnych, a w szczególności tych posiadających dekoracyjne liście.
Nawozy azotowe aplikuje się wiosną, najpóźniej w lipcu. Nie należy podawać ich w późniejszym okresie — może się to bowiem przyczynić do pogorszenia trwałości roślin w czasie zimowania. Sztuczny nawóz azotowy może być stosowany zarówno doglebowo, jak i dolistnie.
Dostępne na rynku nawozy azotowe dzieli się ze względu na występującą w nich formę azotu.
Wyróżnia się:
Nawozy amonowe — produkty te bazują na siarczanie amonu. Jako że mają one silne działanie zakwaszające, wykorzystuje się je wyłącznie na glebach neutralnych oraz zasadowych. Nawozy tego typu dobrze rozpuszczają się w wodzie, dzięki czemu nadają się do dokarmiania dolistnego.
Nawozy saletrzane — może być ona łączona z różnymi składnikami mineralnymi dodatkowo wzmacniającymi rośliny. Do czynienia możemy mieć między innymi z saletrą wapnioną, która to przyczynia się do wzrostu pH kwaśnego podłoża oraz saletrą potasową, która w pozytywny sposób wpływa na owocowanie oraz kwitnienie roślin. Nawozy saletrzane mogą być wykorzystywane do nawożenia pogłównego.
Nawozy saletrzano — amonowe — cieszą się one największą popularnością, a to ze względu na szybkość rozpuszczania się w wodzie oraz łatwość stosowania. Najczęściej wykorzystuje się je do wzmacniania gleby przed sadzeniem lub siewem. Jako że saletrzak ma lekko kwaśny odczyn, może w pewnym stopniu wpływać na poziom pH podłoża.
Nawozy amidowe — zawierają one aż 46% azotu. Są w stanie niezwykle intensywnie dokarmiać rośliny, lecz nie znajdują zastosowania w przypadku każdego rodzaju gleby. Nawozy amidowe nie sprawdzają się na glebach kwaśnych i zasadowych. Nie powinno się ich także używać na ciężkim, mokrym podłożu. Wynika to z tego, że wchodzą one w reakcję z wodą. Nawozy amidowe dobrze się wchłaniają, dzięki czemu mogą być stosowane dolistnie.
Zobacz także nasz sklep rolniczy z pełną ofertą części do maszyn rolniczych.